Wat is een Virtual Assistant? Een kort overzicht.

wat is een virtual assistant

Wat is een Virtual Assistant? Een kort overzicht.

Een korte handleiding over wat een virtual assistant is en doet

Wat is een virtual assistant?

Een virtual assistant (VA) is een persoon die ondersteunende diensten biedt aan andere bedrijven vanaf een externe locatie. De term is ontstaan ​​in de jaren ‘90 omdat de mogelijkheid om virtueel te werken, dankzij technologische verbeteringen zoals snel internet, video conferencing en het delen van documenten, werken op afstand mogelijk maakte.

Virtual assistants zijn vooral in trek bij ondernemers en online bedrijven die hulp nodig hebben maar geen personeel willen aannemen of op hun locatie willen inschakelen. Veel kleine en middelgrote bedrijven maken gebruik van virtuele ondersteuning. Met name voor specifieke taken, zoals beheer van sociale media, administratie of klantcontact.

Wat een virtual assistent doet

Een VA kan feitelijk alles doen wat ander ondersteunend personeel doet, behalve de koffie meenemen (hoewel, de koffie kan tegenwoordig ook online bested worden). Virtuele ondersteuningstaken zijn echter niet beperkt tot administratief werk. Veel VA’s bieden marketing, webdesign, boekhouding en andere diensten aan.

Sommige virtual assistants zijn gespecialiseerd in een specifieke vaardigheden. Een virtual assistants voor marketing of PR doet bijvoorbeeld alleen marketing of PR. Andere virtuele assistenten vervullen verschillende taken binnen een specifieke branche. Een virtuele assistent voor onroerend goed voert bijvoorbeeld veel taken uit, maar alleen voor makelaars en vastgoedontwikkelaars.

Waar vind ik een Virtual Assistant?

De meeste virtuele assistenten werken als een freelance VA. Zulke virtual assistants werken als eenpitter en zijn er vaak voor bedrijven en ondernemers die met een specifiek persoon willen werken. Ook is het mogelijk om bij een bedrijf zoals VAVOOM Club een virtual assistant in te huren die in een team werkt. Zo ben je als bedrijf niet afhankelijk van de agenda van een persoon. Mocht jouw virtual assistant op vakantie of ziek zijn, dan is er altijd een ander om het werk over te nemen. Ook kun je als bedrijf virtuele assistenten in een dienstverband of op contractbasis in dienst nemen.

Hoe huur ik een VA in?

Als eigenaar van een bedrijf komt er vaak een moment dat het onmogelijk is om alles zelf te doen. Althans, om efficiënt en effectief te zijn. Het inhuren van een virtual assistant maakt tijd vrij, zodat jij je kunt concentreren op het werk dat geld oplevert. Bovendien zijn veel virtual assistants in sommige ondersteunende taken beter en sneller. Denk aan typewerk, administratie, research of specialistisch werk waar een VA in getraind is. Het is op de lange termijn altijd sneller en goedkoper om taken waar je zelf minder goed in bent uit te besteden.

De eerste stap bij het inhuren van een virtuele assistent is om een ​​lijst te maken van de taken die je wilt uitbesteden. Maak een volledige lijst met prioriteit voor de activiteiten die je als eerst wilt delegeren. Als het beheren van e-mail bijvoorbeeld tijdrovend en vervelend is, plaats dit dan bovenaan je lijst. Of misschien nemen technische problemen te veel tijd in beslag en wil je daarom het websitebeheer uitbesteden.

De volgende stap is bepalen wie je moet inhuren. Er zijn veel manieren om een ​​virtual assistant in te huren. Je kunt een VA-service gebruiken die de VA inhuurt en traint en er vervolgens een aan jou toewijst op basis van de services die je nodig hebt, zoals VAVOOM Club. Ook kun je freelance-services opzoeken, zoals Upwork en Jellow.

Wil je meer weten over de services die een Virtual Assistant jou uit handen kan nemen? Bekijk dan de VAVOOM Club services pagina.

VAVOOM Club

Contact

We horen graag van je!

Je kunt ons ook op 085-0043021
of join@vavoom.nl bereiken.